Det syder af fusel…….

forside
Print Friendly

Det syder af fusel og bobler af gær. Så kom årets blommesnaps i hus, eller nærmere betegnet i vores viceborgmesters hus

Vores viceborgmester Guy inviterede Henrik og jeg med ud for at se hvordan han får destilleret den gode blommesnaps, som vi har haft meget glæde af til byens mange aktiviteter

Vi startede med at læsse 3 tønder på ladet af hans bil, tønderne var blevet fyldt med blommer fra haven tilbage i august måned og i hver tønde havde Guy tilsat 2 kg sukker, og så havde tønderne bare stået og ventet på den store dag hvor indholdet skulle destilleres.

tønder

Inden vi kørte, havde han også lige været oppe på borgmesterkontoret og fået en skriftlig tilladelse med fra borgmesteren hvori der står, at det er frugt plukket fra egen jord, og at det er alkohol til eget forbrug (  – ja heldigvis må man jo godt byde sine naboer på en lille en, i ny og næ)

Og så kom vi ud til det mobile destilleri, som holdt ude i Prades– og det var virkelig som at træde flere år tilbage i tiden, for det destilleri har kørt rundt siden 1907  – ja du læste rigtigt, 1907.

Jo, der er selvfølgelig blevet lavet nogle forbedringer med årene, blandt andet kører kedlerne nu på fyringsolie, hvor det var førhen var på brænde eller koks. Men sammenlignet med forside billedet, var det næsten det samme destilleri – og også de samme mennesker som har kørt rundt og destilleret for folk i området – og før dem andre i familien.

destilleri

destilleri 2

 

Da vi kom derud blev de 3 tønder med blommer hældt over i de store kobberkedler, som I kan se her på billedet, og så var det bare at vente på at der kom noget snaps ud i den anden ende. Ventetiden brugte vi på at nyde en fransk frokost ude i det fri – og her havde Guy lige haft nogle pølser med hjemmefra som blev svøbt ind i et viskestykke og lagt ned i en af kedlerne, oven på bryggen, og kort tid efter var der kogte “alkoholpølser” til frokost.

 

alkoholpølse

blommesnaps

Udover de ny kogte pølser var der selvfølgelig det traditionelle franske flute, og ost og rosevin. Det var super hyggeligt, og meget fransk :-)

ca. 1½ time efter var snapsen færdig, og vupti var der 23 Liter blommesnaps, klar til at blive hældt på flasker,  med en alkoholprocent på 45.

 

Til slut er der så lige betalingen og udfyldelse af en deklaration til toldvæsenet, hvori man oplyser hvor mange liter man har destilleret, og ud fra det opgivne antal liter skal man betale lidt til toldvæsen. Papirarbejdet foregik i det lille mobile kontor som holdt ved siden af destilleriet.

betaling

Ægteparret der driver destilleriet, har planer om at gå på pension i nær fremtid, så destilleriet er sat til salg, men om de kan sælge det videre er jo nok tvivlsomt, og det vil jo så desværre betyde at den “historiske perle” forsvinder.

Henrik og jeg er meget glade for at vi nåede at opleve og se en meget gammel tradition her i Auvergne, som stadig eksisterer, og som har eksisteret i mere end 100 år.

Stort tak til Guy, fordi han inviterede os med ud på en stor spændende historisk oplevelse

Og nu glæder vi os til de kommende arrangementer her i Tailhac, hvor Guy altid er rundhåndet med blommesnapsen, og den smager altså godt.

Her, til en af de forrige arrangementer i byen, havde vi måske nok liiige smagt lidt for meget af den blommesnaps, for vi endte med at danse på bordene – og jo det var der, hvor et af de ny restaurerede borde knækkede – UPS.

IMG_0768

 

D. 9/4 har vi generalforsamling i festudvalget , hvor vi blandt andet skal beslutte datoerne for årets arrangementer, og hvem ved måske kan I være heldige at komme med hvis det passer med at I er på ferie her imens. I er i hvert fald velkomne, hvis I har lyst.

 

Som jeg skrev i forrige indlæg banker foråret kraftigt på, her på Les Trois Noyers, og det  betyder så også at det var tiden at slå græsset i dag, og det syntes Maggie var meget spændende :-)

græslåning

Og her til slut, vil jeg altså lige nævne Geocaching som endnu en aktivitets mulighed i vores område. Jeg kom til at tænke på det i dag, fordi vi ude på dagens gåtur fandt en af “skattene” – ikke så langt herfra, men hvor henne præcist vil jeg selvfølgelig ikke afsløre, for ideen med Geocaching er jo at man selv via en GPS eller sin mobil skal ud og lede,  men I kan få et lille hint her via billedet :-)kirke i tailhac

– og til dem af Jer der ikke ved hvad geocaching er så kan I læse meget mere om det HER 

Der er flere “skatte” gemt i vores område, og det er en aktivitet for hele familien, så hermed er ideen givet videre :-)

 

Mange forårshilsner fra

Les Trois Noyers 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *